Добре дошли в моя уебсайт с тематика по математика. Аз съм Блаже Ангелов, професор по математика и физика в ОУ “Кръсте Петков Мисирков” – Радовиш, с 11 години професионален опит. Освен основната ми работа работя и на непълно работно време в образователен център “EDUCO” – Радовиш, където изнасям лекции по математика и физика за студенти, които имат
трудности със стандартния учебен процес и се нуждаят от допълнителна помощ.

Воден от мисълта, че всяка образователна система търпи промени и корекции по различни причини, реших да дам своя принос в адаптирането на външния вид на преподаването спрямо новите поколения и ситуацията с онлайн класовете. Свидетели сме, че всички преподаватели бяха в ситуация да импровизират, да комбинират различни методи, за да се адаптират към новата ситуация на учене от вкъщи, поради настоящата ситуация с пандемията от Covid-19.

Лично аз, в търсене на добър метод, реших да работя с учениците си, използвайки много внимателно създадени презентации в Power Point, които съдържат анимации, специални ефекти, решаване на проблеми клик-по-щрак и т.н. Честно казано бях изненадана колко добре учениците приеха този метод на работа и буквално всеки ден чувах хвалебствени думи както от учениците, така и от техните родители. В някои части от работата бях дори по-доволен от стандартното преподаване, защото ми харесваше презентационният час повече от същия клас, който бях класически преподавал преди години.

Тук се роди идеята, че този метод може да работи и може да помогне на всички ученици, ако този тип материал е пред тях. Ето защо реших да споделя моите материали с всички в уебсайт, който ще бъде достъпен за всички. Започвам с математиката и се надявам подобен вариант да се появи и във физиката.

От всичко изброено по-горе, с най-голяма отдаденост, мотивация, желание и любов към професията, реших да създам и активирам м

оя уебсайт www.matematikazavsicki.com. Честно казано много ми се искаше домейна (името на сайта) да е на кирилица, но за съжаление не успях. Защо избрах името:

МАТЕМАТИКА ЗА ВСИЧКИ

Основната цел на функционирането на този уебсайт е да предлага безплатни материали по математика за всички:

 • Ученици от основно и средно образование, които се нуждаят от допълнителни материали и методи за по-лесно усвояване на математиката
 • Студенти, които могат бързо, лесно и ефективно да намерят и научат материал, който са забравили или пропуснали (надявам се да споделям материали, подготвени специално за студенти в бъдеще)
 • Родители на ученици, които заедно със своите ученици ще се социализират малко повече, като учат математика
 • Преподавателският състав по математика, ако реши, че дадено съдържание може да се приложи в практическото обучение
 • Хората, които обичат математиката (да, има такива) ще получат лесна за използване платформа, където могат да разгледат нещо интересно в тази област

Какво предоставя www.matematikazavsicki.com на всеки потребител:

 1. Лесна навигация и намиране на материали, които иска да научи. Уебсайтът има основно меню, което съдържа всички класове от 5 клас до 12 клас. Всеки може много лесно да намери необходимия материал. Освен главното меню, от лявата страна имате възможност да изберете област от математиката, която ви интересува, напр. геометрия, тригонометрия и др.
 2. Примери много! Ако в редовните часове ученикът може да види 3-4 примера за решени задачи, тук може да види поне няколко пъти повече. Задачите са разделени по видове и нива.
 3. Интересни илюстрации, които смятам и се надявам да създадат допълнителна мотивация за всеки ученик или читател.
 4. 99% от началния материал е във видео форма, позволяваща на всеки читател да включва и изключва или да се връща толкова пъти, колкото е необходимо, за да научи.
 5. Достъпност по всяко време и на всяко място, тъй като сайтът може да се използва на всяко мобилно устройство.
 6. Възможност за самостоятелно обучение независимо от образователната система.
 7. Самооценка ако ученикът се опита да реши задачите, като спре видеото в даден момент, след което включването му отново ще му покаже дали е прав или не.
 8. Допълнителна подкрепа, когато сме в състояние повечето ученици да почувстват редица неудобства поради онлайн обучението.

Как виждам моя уебсайт

Допълнителен инструмент за обучение, специализиран само в един предмет “кралицата на науките” – математика!

Вероятно, ако разгледате внимателно сайта, ще разберете, че не всички теми са обхванати и има сравнително малка база данни като начало, но бъдете сигурни, че ще продължа да развивам този сайт, докато покрия всички възможни теми и проблеми в математика от различни ъгли. Освен това в бъдеще, освен първоначалния видео материал, ще има и образователни викторини, които всеки читател ще може да активира по свое усмотрение, за да получи накрая отчет за степента на точност. Също така сайтът ще бъде надграден с материали за допълнителна самопроверка на знанията.

Вероятно в по-модерна версия ще дойде време, когато тук ще получавате инструкции във видео формат с директно гласово предаване от мен. Вярвам, че сайтът също така ще окаже влияние върху комуникацията студент-студент, защото моят уебсайт позволява коментиране в долната част на всеки споделен материал, така че всеки ученик може да сподели проблемна задача и да получи отговор от мен или друг читател. Надявам се, че този уебсайт ще се превърне в най-търсеното допълнително помагало ЗА ВСЕКИ, с база данни, която може да помогне за решаването на всяка математическа задача.

Сайтът има официални канали за споделяне на информация в социалната мрежа Facebook като начало, а скоро ще бъде достъпен и в Instagram. Освен в социалните мрежи, сайтът е представен и в YouTube с полезни видео материали. Можете да се възползвате от възможността да поддържате връзка с официалните бюлетини на този сайт, да ги следите, за да бъдете своевременно уведомявани за споделяне на нова информация от мен.

Всеки читател е свободен да се свърже с мен и да сподели впечатленията си с мен. Разбира се, не се колебайте да поискате помощ в областта на математиката, като използвате официалната страница за контакт, също и ако се интересувате от допълнителни уроци от мен за вас или вашия ученик.

Ще ви бъда благодарен, ако споделите тази страница, за да достигне до тези, за които е предназначена.

Бъдете със здраве!
Бог да ве благослови!