Събиране на дроби с различни знаменатели? Това е може би една от най-трудните математически операции с дроби! Сега пред вас е възможността да научите как да събирате дроби с различни знаменатели по бърз и лесен начин. Нека го направим в следващите няколко минути. Този уебсайт ви предлага възможност да научите по лесен начин, като използвате текстови обяснения и видео примери. Сега най-накрая всеки ученик може да се научи да събира дроби с различни знаменатели! Трябва да знаете, че след като научите тази математическа процедура, имате страхотен шанс да научите всички по-трудни математически предизвикателства, които следват в бъдеще!

Събиране На Дроби

Събиране На Дроби С Различни Знаменатели С Помощта На Просто Правило

Нашият екип създаде специално правило, което ще ви помогне да научите всичко за събирането на дроби с различни знаменатели. Това правило ще ви помогне да избегнете най-честите грешки, които учениците правят, когато събират дроби с различни знаменатели! Препоръчваме ви да прегледате внимателно правилата по-долу!

  1. В самото начало намерете най-малкия общ знаменател!
  2. Трябва да разширите всяка от дробите, така че знаменателят й да е същият като най-малкия общ знаменател, който сте получили в предишната стъпка.
  3. Когато накрая знаменателите на дробите са еднакви, добавяте числителите и не променяте знаменателя.

Ако следвате стриктно горните правила, тогава шансовете за грешка са минимални. Вижте примерите по-долу за събиране на дроби с различни знаменатели по тези правила!

Примери

Нека да разгледаме два различни примера! Примерите по-долу съдържат пълно обяснение какво точно трябва да направите, за да определите правилния сбор от дроби с различни знаменатели!

Пример 1: Съберете дробите, дадени на картинката по-долу!

Дроби С Различни Знаменатели

Очевидно дробите в изображението по-горе имат знаменатели 12 и 18. Първата стъпка е да определите най-малкия общ знаменател на числата 12 и 18. Като щракнете върху цветния текст в това изречение, вижте как да определите най-малкия общ знаменател на различни знаменатели чрез тази математическа процедура е непознат за вас. Най-малкият общ знаменател на числата 12 и 18 е числото 36.

НОЗ (12,18) = 36

С помощта на втората стъпка се прави разширяването на двете дроби, така че след разширяването техният знаменател да бъде 36. Разширяването трябва да изглежда така:

Развиваме дробта 5/12 (умножаваме числителя и знаменателя по едно и също число) с числото 3. След разгъването получаваме:

Развиваме дробта 5/12

Разширяваме дробта 3/18 с числото 2. След разширяването получаваме:

Разширяваме дробта 3/18 с числото 2

Ако заменим новополучените дроби в първия израз, тогава изразът приема следния вид:

Събиране На Дроби С Различни Знаменатели С Помощта На Просто Правило

Накрая събираме дробите много лесно, защото те вече имат еднакви знаменатели. В този случай добавяме числителите и изобщо не променяме знаменателя! Крайният сбор от дроби и процедурата за получаването му е даден на снимката по-долу!

Сборът от дробите 5/12 и 3/18 е 21/36!

Сборът от дробите 5/12 и 3/18 е 21/36!

Пример За Събиране На 3 Дроби С Различни Знаменатели

Следващият пример ще ви покаже, че изобщо не променяме правилата за събиране на дроби с различни знаменатели, ако се упражнявате да събирате повече от две дроби с различни знаменатели. В този пример ще видите как се събират три дроби с различни знаменатели! Нека направим и това!

Пример 2: Съберете дробите, дадени на картинката по-долу!

Пример За Събиране На 3 Дроби С Различни Знаменатели

Дробите по-горе имат знаменатели 6, 3 и 8. Сега, след като знаете правилата, е много по-лесно да ги използвате.

Първо определете най-малкия общ знаменател за знаменателите 6, 3 и 8. Най-малкият общ знаменател за числата 6, 3 и 8 е:

НОЗ (6,3,8) = 24

Сега разширяваме всяка от трите различни дроби до еквивалентната им дроб, която има знаменател 24!

Дробта 1/6, след като я разширим с числото 4, трябва да изглежда така:

Дробта 1/6, след като я разширим с числото 4, трябва да изглежда така

Дробта 1/3, след като я разширим с числото 8, трябва да изглежда така:

Дробта 1/3, след като я разширим с числото 8, трябва да изглежда така

Дробта 3/8, след като я разширим с числото 3, трябва да изглежда така:

Дробта 3/8, след като я разширим с числото 3, трябва да изглежда така

Сега, след като разширихме и трите дроби в предишната стъпка, е време да разложим новополучените дроби в оригиналния израз:

Събиране На Дроби С Различни Знаменатели С Просто Правило

Най-лесната стъпка за завършване! Сега е време да представим крайната сума на трите дроби с различни знаменатели! Сумата е:

Сборът от дробите 1/6, 1/3 и 3/8 е 21/24

Сборът от дробите 1/6, 1/3 и 3/8 е 21/24!

Видео За Събиране На Дроби С Различни Знаменатели

Видеото по-долу е специално създадено, за да ви помогне в процеса на събиране на дроби с различни знаменатели! Препоръчваме ви да разгледате възможно най-много примери, докато смятате, че трябва, тоест докато не се научите напълно! Късмет!Последвайте www.mathematikazavsicki.com/!

Следете информацията и материалите, които ще бъдат публикувани в бъдеще, като свържете профилите на www.matematikazavsicki.com във Facebook, Instagram, Twitter и Youtube чрез бутоните по-долу.

 

Tags: , , , , ,